Értékbecslek

Értékbecslek

Mi látszik a térképmásolaton?

2021. február 17. - ertekbecslekMelinda

 

Akár vásárolunk, eladunk, vagy pályázathoz adjuk fedezetnek az ingatlant, mindig figyeljünk arra, hogy a térképmásolaton legyen feltüntetve minden felépítmény úgy, ahogy a valóságban fel van építve. Arra is figyeljünk, hogy az ingatlan-nyilvántartási megnevezés is egyezzen a térképmásolaton feltüntetettekkel.

Miért?

Nincs annál kellemetlenebb dolog, amikor értékbecslés során kiderül, hogy a térképmásolaton NINCS semmi feltüntetve. Ilyen esetben – hiába van felépítve a lakóház + melléképület – csak telekértéken lehet számolni, értékelni.

Ennek pótlása hosszú időt vesz igénybe, hiszen földmérőt kell hívni, majd pedig a földhivatalnál kell mindent rendezni.

Ne emiatt a baki miatt ússzon el egy pályázat, vagy menjen el egy biztos vevő.

 

Szánjon rá időt arra, hogy besétál a földhivatalba, megnézi, hogy a térképmásolaton mi van feltüntetve, az ingatlan-nyilvántartásnál pedig mi az ingatlan pontos elnevezése. A mai online világban ezt ügyfélkapun is meg tudja nézni. Bár azért javaslom a földhivatalba történő személyes megjelenést, mert ha eltérés van, az ott dolgozó földhivatali munkatárs egyből tud javaslatot tenni, hogyan lehet rendezni a dolgokat.

 

 

 

Mi is az az értékbecslés?

Mindig is egy olyan hivatást szerettem volna választani és gyakorolni, ami különleges, nem szokványos.
Érdekelt maga az ingatlan, azt tudtam, hogy ingatlanközvetítéssel nem szeretnék foglalkozni, így találtam rá, vagy maga az ingatlan értékbecslői szakma talált rám.

Minden egyes alkalommal más-más ingatlant kell értékelni, felmérni. Nincs egyforma, hiszen ha pl. egy panellakásról is van szó, mind-mind más, egyedi, különbözik a másiktól annak ellenére, hogy maga az elhelyezkedés, emelet, építés éve, műszaki állapota nagyban hasonlíthat több más panellakáshoz.

Megbízóm lehet akár magánszemély, cég, önkormányzat, vagy más egyéb jogi személy, hiszen akár házastársi vagyonközösség megszüntetéshez, hagyatéki eljáráshoz, pályázathoz, ingatlan eladáshoz, ingatlan vásárláshoz, de akár értékhelyesbítéshez (mérleghez) felhasználható egy független értékbecslő által készített ingatlan értékbecslés.

Abban tudok segíteni, hogy rögzítem és dokumentálom mindazokat a tényeket és tényezőket, melyek befolyásolják megbízóim ingatlan vagyontárgyainak forgalmi értékét, majd a feltárt információk és az általam használt értékelési módok alapján beárazom azokat a valós piaci értékükön.

Értékelés típusai:
 Piaci összehasonító adatok elemzésén alapuló módszer
 Hozamszámításon alapuló értékelési módszer
 Költségalapú értékelési módszer

Ingatlantípusok, melyeket már értékeltem
 Lakóingatlanok: lakás, családi ház, sorház, tanya, üdülő, építési telek
 Ipari ingatlanok: telephely, iroda, műhely, üzem, raktár, telek, fejlesztési terület
 Kereskedelmi ingatlanok: üzlet, üzletház, vendéglátó egység, szálloda, panzió, hotel,
iroda, irodaház, üzemanyagkút
 Önkormányzati ingatlanok: lakás, családi ház, telek, iskola, óvoda, szemétlerakó telep, vízmű, közterület
 Mezőgazdasági ingatlanok: állattartó telep, termőföld, legelő, gyep, erdő, gyümölcsös, halastó, voiler (fácán nevelde), vadászház
 Különleges ingatlan: ravatalozó

Minden megbízás során nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy 24-48 órán belül a helyszíni szemlét meg tudjam tenni.
 A vállalkozási szerződésben, illetve az eseti megbízásban leírtak szerint 5, vagy 8
munkanapon belül teljesítem az értékbecslés elkészítését.
 Minden esetben elküldöm PDF formátumban (email-en), majd pedig papír alapon is
az értékbecslés dokumentumait.

Miért is jó az ingatlan értékbecslés?

Akár vásárolni, akár értékesíteni szeretne egy ingatlant, nem mindegy mennyi az az összeg, ami szerepel az adásvételi szerződésben.

Örök igazság: aki elad, annak kevés, aki vesz, annak sok az összeg :-)

De komolyra fordítva  a szót....... nagy segítség lehet, ha egy ingatlan értékbecslő felértékeli az ingatlant. Hiszen több éves tapasztalattal rendelkezik, és ezen tapasztalatok során ő bizony össze tud hasonlítani egy családi házat egy másik családi házzal. Kellően tudja súlyozni a hiányosságokat, vagy az extrákat.

Régen előny volt a nagy telek, ma már hátrány - kivéve, ha ténylegesen nagy telket szeretne a vevő - hiszen a mai rohanó világunkban nem biztos, hogy jut elég idő a kert gondozására, ápolására. A kis kert, kis telek a mai viszonylatban kimondottan keresett. 

A szilárd tüzelő által biztosított fűtést felváltotta a gáz-, illetve vegyestüzelésű kazán,és/ majd pedig a gázkonvektor fűtés.

Ma már kimondottan előny ha alternatív fűtésű egy ingatlan, és kiegészítésként jöhet szóba egy- egy cserépkályha, vagy kandalló.

Régebben a fő falazat a tégla, vályog, esetleg szilikát. A mai kereslet már igényli a korszerűbb falazatokat.

Ilyenkor nagy segítség egy ingatlan értékbecslő, aki korrektül be tudja árazni az ingatlant és nagy segítséget tud nyújtani, hiszen jó szeme van, rálát az esetleges hibákra.

Vegye igénybe egy ingatlan értékbecslő szolgáltatását, hiszen sokkal több pénzt kérhet, vagy spórolhat meg az ő szakmai ismeretével.

Önnek mikor értékbecsülhetem a házát/lakását? Keressen bátran :-)

 

 

 

süti beállítások módosítása